Wanneer begint haaruitval na een chemotherapie?

Het is gebruikelijk dat haaruitval twee tot drie weken na de eerste chemotherapie behandeling optreedt. Deze periode kan echter verschillen per persoon en hangt af van het type en de dosering van de chemotherapie.

Sommige behandelingen veroorzaken mogelijk geen haaruitval, terwijl bij andere het haarverlies snel en opvallend kan zijn, waarbij het haar soms binnen enkele dagen in grote plukken uitvalt. In andere gevallen kan het haar geleidelijk uitvallen. Ongeacht de snelheid kan het ervaren van haaruitval tijdens chemotherapie moeilijk zijn.

Waarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval?

Chemotherapie tast de haarwortelzakjes aan, waardoor ze na ongeveer twee tot drie weken zwakker worden. Dit verzwakken van de haarwortels leidt tot haaruitval. Rond deze tijd kun je ook last hebben van bijvoorbeeld: pijn aan je haar, jeuk of een gevoelige hoofdhuid.

Wanneer groeit je haar weer terug na chemotherapie?

Haaruitval wordt door iedereen anders ervaren. Voor veel vrouwen is hun haar een belangrijk deel van hun identiteit en vrouwelijkheid, wat het verlies extra moeilijk maakt.

Na het afronden van een chemotherapie behandeling begint het haar vaak binnen enkele weken weer te groeien. Dit nieuwe haar kan aanvankelijk anders zijn dan je gewend was, zowel in textuur, dikte als kleur. Het kan zachter, krullender, of zelfs van een andere kleur zijn. Deze veranderingen komen vaak voor.

De snelheid waarmee je haar terugkomt en de volheid ervan verschilt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals je algehele gezondheid, de soort chemotherapie die je hebt en hoe je lichaam op de behandeling reageert.

Als je weet dat je binnenkort met chemotherapie begint en verwacht dat je haar gaat uitvallen, kun je overwegen om je haar 1 week na de eerste chemo te laten knippen. Je haar kun je dan gebruiken voor het maken van een eigen-haarband. Het proces van het maken van een haarband van eigen haar begint door het op het juiste moment en op de juiste manier af te knippen.