Waarom valt je haar uit na chemotherapie?

Haarverlies is een heel nare en verdrietige bijwerking van chemotherapie.

Voor veel vrouwen en meisjes is hun haar toch hun identiteit, hun vrouwelijkheid. Niet iedereen heeft het haar van een fotomodel, maar het is jouw eigen uiterlijk, het hoort bij je en zo kent je omgeving je. Daarbij is het verlies van je haar een heel zichtbaar effect, een aanwijzing naar de moeilijke periode waar je in terecht gekomen bent.

In die moeilijke situatie kan je kiezen voor verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een pruik, (van synthetisch of van echt haar) of een chemomutsje. Je kunt ook kiezen voor de uitvinding van Toupim; een haarwerk van je eigen haar! Maar eerst: hoe komt het eigenlijk dat je haar uitvalt van chemotherapie?

Over haaruitval na chemo

Chemotherapie is een behandeling met zogenaamde cytostatica. Dit zijn medicijnen die de snel delende kankercellen in het lichaam moeten afbreken en doden. Hierdoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Helaas lopen gezonde, eveneens snel groeiende cellen, ook het risico om ook vernietigd te worden. Dit zijn, naast bepaalde slijmvliescellen, vooral de cellen in de haarzakjes die zorgen voor de haargroei. Iedere haar groeit uit zo’n eigen haarzakje net iets onder de huid. Nergens in het lichaam worden zoveel cellen aangemaakt als in een haarzakje. Deze cellen worden vernietigd en het haar zal dan ook uitvallen. Dit gebeurt niet alleen met het hoofdhaar, maar ook met wimpers, wenkbrauwen, neushaartjes, oksel- en schaamhaar. Over het algemeen is dit haaruitval tijdelijk. Je behandelend arts zal je daarover informeren.

Ook een behandeling met radiotherapie op je hoofd kan kaalheid veroorzaken van het gedeelte van je hoofd waarop je bestraald wordt. Dit kan tijdelijk, maar echter ook blijvend zijn.

Haaruitval kan in enkele gevallen pijnlijk zijn. Sommige mensen laten daarom eerst hun haren kort knippen.

Hoofdhuid koelen

Elk type chemotherapie kan gebruik maken van weer een andere combinatie van medicijnen. Of het haar uitvalt ligt er dus aan welke mix van medicijnen er toegediend wordt. Er zijn ook chemotherapieën die geen tot weinig haarverlies tot gevolg hebben.Je arts zal je het beste kunnen informeren wat de verwachting zal zijn m.b.t. het haaruitval in jouw situatie. Soms is hoofdhuidkoeling een optie. Dit biedt een mogelijkheid om niet kaal te worden. Voor, tijdens en na de chemotherapie krijg je een koelkap of coldcap op je hoofd waardoor de temperatuur van de hoofdhuid daalt tot 15-25 graden. Hoofdhuidkoeling voorkomt haaruitval of maakt het een stuk minder. Hoe goed het zal werken is per persoon verschillend en afhankelijk van het soort chemotherapie.

Het haarverlies

Na de eerste chemotherapie lijkt het haarverlies vaak allemaal nog wel mee te vallen. Je haar zit nog vast, ook als je eraan trekt. Maar ongeveer twee weken na de eerste kuur begint de hoofdhuid pijn te doen. Een week later, wanneer ongeveer de tweede behandeling er aan komt, valt het haar met plukken uit. Dit is uiteraard een confronterende ervaring.

Mogelijkheden voor hoofdbedekking

Natuurlijk is het niet noodzakelijk dat je je hoofd gaat bedekken als je kaal wordt. Toch ervaren veel vrouwen dit als prettiger, al is het alleen maar voor de warmte of omdat ze niet als ‘patiënt’ herkenbaar willen zijn. Je kunt dan denken aan speciale chemo mutsjes, sjaaltjes of bandana’s.

Een andere mogelijkheid is een pruik of haarstukje. Deze worden soms echter als kriebelend of broeierig ervaren en soms is een pruik ook duidelijk herkenbaar als pruik. Dit maakt de drager dan weer herkenbaar als patiënt. Andere vrouwen kiezen er weer voor om alleen een pet of ‘beanie’ te dragen. Ook daarmee ben je vaak toch wel herkenbaar als patiënt.

Met het oog op die nadelen hebben we een heel mooi en heel comfortabel alternatief ontworpen:

De (eigen)haar-band van TOUPIM®

Doordat je van je eigen haar een haarwerk aan een haarband kan laten maken, zie je er weer 100% als jezelf uit. Niemand zal vermoeden dat er iets met je aan de hand is. De band is uiterst zacht en comfortabel en wordt gecombineerd met een mutsje, pet of hoofddoekje. Het resultaat oogt volkomen natuurlijk. Daarbij is het een grote troost gebleken het eigen haar te kunnen dragen gedurende dit proces. Het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en daarmee uiteindelijk ook op het herstel. Omdat je je haar wel zult verliezen maar niet definitief kwijt hoeft te zijn! Bekijk hier de voorbeelden.

Bronnen:

https://www.wegwijzerkanker.nl/behandelingenzorg/Hoofdbedekking.aspx

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/163399-een-toupim-voor-als-je-haar-uitvalt-na-chemotherapie.html