Brochure aanvragen

Home » Kennisbank » Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie

Chemotherapie is emotioneel zwaar, vooral wanneer je te maken krijgt met haarverlies. Hoofdhuidkoeling, een techniek waarbij een koude kap wordt gebruikt, een mogelijke oplossing om haarverlies te verminderen. In deze blogpost bespreken we wat hoofdhuidkoeling is, hoe het werkt en wat je kunt verwachten als je kiest voor deze behandeling tijdens je chemotherapie.

Wat is hoofdhuidkoeling?

We begrijpen heel goed dat het verliezen van jouw haar tijdens chemo een heel triest bericht in een sowieso al zware tijd is. Er zijn geen helaas middelen die haaruitval bij bepaalde chemo's volledig kunnen voorkomen of behandelen. Hoofdhuidkoeling, ook bekend als scalp cooling, is een methode die soms wordt gebruikt om haaruitval tijdens chemotherapie te beperken. Deze techniek maakt gebruik van een koude kap die de temperatuur van de hoofdhuid verlaagt. Dit proces vernauwt de bloedvaten in de hoofdhuid, waardoor minder chemotherapie de haarzakjes bereikt. Het resultaat? Een mogelijke vermindering of vertraging van haaruitval. Dit is echter geen behandeling die door de zorgverzekering wordt vergoed en moet privé worden betaald.

Hoe werkt een koude kap?

Tijdens een hoofdhuidkoeling sessie draag je een speciale koude kap, vaak al enkele minuten voordat de chemotherapie start. Deze kap wordt gekoeld tot een temperatuur van ongeveer -4°C tot -8°C en blijft tijdens de chemotherapie en een periode daarna op je hoofd. Hoewel de kou even wennen kan zijn, geven veel gebruikers aan dat het de voordelen opwegen tegen het ongemak.

Chemotherapie wordt doorgaans in zogenaamde cycli gegeven, waarbij patiënten op specifieke dagen de kankerbestrijdende medicijnen ontvangen, vaak via een infuus. Daarna volgt meestal een pauze van 2 tot 4 weken voordat de volgende behandeling plaatsvindt.

De hoofdhuidkoeling vindt plaats tijdens het toedienen van de infusie. Vaak wordt de koeling al 10 tot 20 minuten voor de infusie gestart, en na de behandeling kan de koeling tot anderhalf uur doorgaan.

De koeling gebeurt meestal met behulp van koelcaps die als een helm op het hoofd worden gedragen. Voor het aanbrengen van de koelkap worden de haren vaak bevochtigd. De meeste van deze systemen zijn aangesloten op een apparaat dat een koelvloeistof door de kap pompt, waardoor de temperatuur van de hoofdhuid tot ongeveer 20 graden Celsius daalt. Er bestaan ook caps die gevuld zijn met gevroren gel en vóór de behandeling diepgevroren worden. Bij langere chemotherapie-infusies moeten deze caps mogelijk meerdere keren worden vervangen door een nieuwe, gekoelde kap.

Hoe effectief is hoofdhuidkoeling?

Hoofdhuidkoeling is niet voor iedereen geschikt. De effectiviteit van de behandeling kan verschillen afhankelijk van het type chemotherapie dat je ontvangt en andere persoonlijke factoren.

Hoewel sommige studies positieve resultaten laten zien, moet de effectiviteit van hoofdhuidkoeling met een kritische blik worden bekeken. De meeste onderzoeken zijn kleinschalig en geven een gemengd beeld. Er zijn slechts een beperkt aantal studies die de effectiviteit van hoofdhuidkoeling hebben onderzocht. Daarom is de generaliseerbaarheid van de bevindingen beperkt.

Bovendien verschillen de gebruikte chemotherapie-medicijnen en de duur van de behandelingen, wat betekent dat de resultaten niet altijd even goed te vergelijken zijn. Er werd ook gebruikgemaakt van verschillende modellen van koelcaps, en de manier waarop het haarausval werd gemeten verschilde van studie tot studie. Dit maakt het moeilijk om een definitief oordeel te vellen over de effectiviteit van deze techniek.

Wat zijn de mogelijke nadelen en risico's van hoofdhuidkoeling?

Hoewel hoofdhuidkoeling over het algemeen als goed verdraagbaar wordt beschouwd, zijn er wel enkele nadelen.

1. Onprettige Koudegevoeligheid en Pijn

Pijn en ongemak: De kou die op de hoofdhuid wordt uitgeoefend, kan als zeer onaangenaam worden ervaren en kan leiden tot hoofdpijn. Veel patiënten geven aan dat het dragen van de Coldcap een onaangename kouderelatie veroorzaakt, die door sommigen als pijnlijk wordt ervaren. Sommige mensen vinden de behandeling zo ongemakkelijk dat ze deze stoppen.

Koudegevoeligheid: Voor sommige patiënten kan de koubehandeling op het hoofd gedurende langere tijd een aanzienlijke belasting zijn, vooral als ze gevoelig zijn voor lage temperaturen.

2. Tijdsinvestering en inspanning

Lange sessies: Een Coldcap-behandeling duurt meestal de gehele chemotherapie-infuus, vaak minstens 30 tot 90 minuten en kan afhankelijk van de behandeling zelfs enkele uren duren. De koeling moet voor, tijdens en na de infusieplaatsvinden, wat de duur van de gehele chemotherapiebehandeling aanzienlijk kan verlengen.

Meerdere toepassingen vereist: Bij langere chemotherapie-sessies moeten de koelcaps vaak worden vervangen, wat de inspanning en ongemakken verder kan vergroten.

3. Mogelijke bijwerkingen voor de huid

Huidirritaties: Langdurige blootstelling aan kou op de hoofdhuid kan leiden tot huidirritaties of zelfs koudebeschadigingen, vooral wanneer de cap niet goed zit of te lang gedragen wordt.

Hoofdpijn: Een veelgenoemde bijwerking van de Coldcap-behandeling is hoofdpijn, die door de kou kan worden veroorzaakt. Deze hoofdpijn kan optreden tijdens de behandeling of zelfs enkele uren daarna aanhouden.

4. Verminderde haarkwaliteit

Zelfs bij succesvolle hoofdhuidkoeling zal het haar altijd minder sterk zijn dan voor de behandeling. De haarschacht kan na de chemotherapie kwetsbaarder zijn, wat leidt tot sneller breken of splijten. Dit geldt vooral voor mensen die chemotherapie ondergaan met zwaardere medicatie of langdurige behandelingen. De chemotherapie heeft namelijk niet alleen effect op het haar, maar ook op de haarfollikels, wat de kwaliteit van het nieuwe haar kan beïnvloeden.

Daarnaast is hoofdhuidkoeling alleen gericht op het beperken van haarausval op het hoofd, wat voor sommige patiënten een relatief beperkte oplossing is. Voor veel vrouwen kan het verlies van wimpers en wenkbrauwen minstens zo ingrijpend zijn, terwijl bij mannen het verlies van baardhaar of lichaamsbeharing vaak als even problematisch wordt ervaren. Hoofdhuidkoeling biedt geen oplossing voor deze andere vormen van haarausval.

Wordt hoofdhuidkoeling in Nederland vergoedt?

In Nederland wordt hoofdhuidkoeling meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt omdat het niet wordt beschouwd als een medische noodzakelijkheid, maar als een cosmetische behandeling die wordt uitgevoerd om haarausval tijdens chemotherapie te verminderen. Aangezien hoofdhuidkoeling geen bewezen standaardtherapie is en er geen garantie is dat het werkt, valt het vaak buiten de reguliere zorgdekking.

Het Toupim eigen-haarband als comfortabele en natuurlijke alternatieve voor de coldcap

Helaas biedt de hoofdhuidkoeling geen 100% betrouwbare bescherming tegen haarverlies bij chemotherapie. Je vraagt je misschien of er wel mogelijkheiden zijn om jouw haar te behouden.

Wij hebben gelukkig goed nieuws: Met het eigen-haarband van Toupim kun je je haar redden voordat je het door chemo gaat verliezen. Het proces is eenvoudig: knip je haar volgens onze instructies en stuur het naar ons op. Wij maken dan binnen korte tijd een individueel haarband dat past bij je huidige kapsel. Het hele proces kan vanuit huis, zonder dat je bij ons langs hoeft te komen.

De Toupim haarband is gemaakt van je eigen haar en daardoor altijd een 100% match. Je kunt hem stylen zoals jij wilt en wassen met je favoriete shampoo. Hij is eenvoudig op en af te zetten, heeft geen onderhoud nodig, kriebelt niet én ziet er volledig natuurlijk uit – niemand ziet iets anders aan je.

De band is zacht, van hoge kwaliteit en duurzaam. Je kunt ‘m lang blijven dragen, zelfs als je eigen haar weer begint te groeien. Is je eigen haar al uitgevallen, dan is een haarband van gedoneerd haar ook een mogelijkheid.

Wil je meer weten over het Toupim eigen-haarband? Wij bieden graag persoonlijk advies en begeleiding. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Doet hoofdhuidkoeling pijn?

De meeste mensen vinden hoofdhuidkoeling niet pijnlijk, maar het kan wel koud en oncomfortabel zijn in het begin. Veel patiënten wennen na verloop van tijd aan de sensatie.

Hoe lang duurt een hoofdhuidkoelingssessie?

De sessie begint meestal 30 minuten voor de chemotherapie en gaat door tot 90 minuten tot 2 uur na de behandeling, afhankelijk van de specifieke chemotherapie.

Kan iedereen hoofdhuidkoeling gebruiken?

Niet iedereen is geschikt voor hoofdhuidkoeling. Het hangt af van het type chemotherapie en individuele factoren. Overleg met je arts om te bepalen of het geschikt is voor jou.

Hoe effectief is hoofdhuidkoeling?

De effectiviteit varieert, maar veel patiënten melden significante vermindering van haaruitval. Het succes hangt af van verschillende factoren, waaronder het type chemotherapie en hoe goed de koude kap wordt toegepast.

Meer informatie

Voor meer informatie en persoonlijke begeleiding, neem contact op met onze specialist, Simon.

Adresgegevens

Jan Evertsenstraat 725
1061XZ Amsterdam
Nederland

Contactgegevens

Tel: 020 210 6027
WhatsApp: +31 621557763
E-mailadres: info@toupim.com

Gerelateerde artikelen

Haargroei na chemo: wat je kunt verwachten
Haargroei na chemo: wat je kunt verwachten

Groeit haar terug na chemo? Haaruitval bij chemo is een van de mogelijke bijwerkingen van chemotherapie. Voor velen wordt het...

Ijsmuts tijdens chemo: hoe werkt dit?
Ijsmuts tijdens chemo: hoe werkt dit?

Wat is een ijsmuts tijdens chemotherapie? Een ijsmuts is een techniek die tijdens chemotherapie wordt gebruikt om haaruitval te voorkomen...

Hoofdhuidkoeling en toch haaruitval, hoe kan dat?
Hoofdhuidkoeling en toch haaruitval, hoe kan dat?

Hoe werkt hoofdhuidkoeling? Het proces begint meestal een half uur voor de chemotherapie en gaat door tot anderhalf uur erna....