Brochure

Home » Kennisbank » Hoofdhuidkoeling en toch haaruitval, hoe kan dat?

Hoofdhuidkoeling en toch haaruitval, hoe kan dat?

Je hebt besloten om met chemotherapie te starten en overweegt hoofdhuidkoeling om haaruitval te verminderen. Maar wat als je ondanks deze methode toch haaruitval ervaart? Wat is de effectiviteit van hoofdhuidkoeling, waarom het soms niet werkt zoals verwacht, en wat kun je doen om je voor te bereiden?

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Het proces begint meestal een half uur voor de chemotherapie en gaat door tot anderhalf uur erna. Dit betekent dat je een speciale koelkap (coldcap) draagt die de temperatuur van je hoofdhuid verlaagt. Het doel is om de bloedtoevoer naar de haarzakjes te verlagen, zodat de chemotherapie de haarzakjes niet bereikt en beschadigt.

Werkt het nou echt?

De effectiviteit van hoofdhuidkoeling kan verschillen op basis van verschillende factoren.

  • Studies tonen aan dat hoofdhuidkoeling voor sommige chemotherapiebehandelingen effectiever is dan voor andere. Zo is aangetoond dat hoofdhuidkoeling beter werkt bij taxanen (zoals paclitaxel) dan bij antracyclinen (zoals doxorubicine).
  • Bovendien speelt de dosering van de chemotherapie een rol; hogere doseringen zijn vaak moeilijker te beheersen met hoofdhuidkoeling.
  • Ook haardikte en andere genetische factoren kunnen invloed hebben op de uitkomst.

Waardoor kan tóch haaruitval ontstaan?

Type chemotherapie: chemotherapieën verschillen in hun samenstelling. Sommige zijn bijzonder agressief en kunnen diepere lagen van de huid bereiken, inclusief de haarzakjes.

Chemotherapieën zoals antracyclinen staan bekend om hun potentieel om haaruitval te veroorzaken, zelfs bij gebruik van hoofdhuidkoeling. Dit komt doordat deze middelen sterk genoeg zijn om de beschermende effecten van de gekoelde hoofdhuid te doorbreken.

Individuele reacties: elke persoon reageert anders op chemotherapie en hoofdhuidkoeling. Genetische factoren, zoals bepaalde genen die betrokken zijn bij haargroei en haarverlies, kunnen een rol spelen in hoe effectief hoofdhuidkoeling is.

Daarnaast kunnen gezondheidsfactoren zoals je conditie van het immuunsysteem en onderliggende medische aandoeningen de werking beïnvloeden.

Wat kun je doen in deze situatie?

  • Realistische verwachtingen: begrijp dat hoofdhuidkoeling niet altijd 100% effectief is en wees voorbereid op mogelijke haaruitval. Door je te verdiepen in de werking en beperkingen van hoofdhuidkoeling, kun je beter omgaan met de uitkomsten. Praat met je behandelend arts over je verwachtingen.
  • Verzorging van je haar: vermijd hittebehandelingen om je haar zo gezond mogelijk te houden. We adviseren we ook om je haar niet te strak te dragen, om onnodige stress op de haarzakjes te voorkomen.
  • Haaraccessoires: haarbanden, sjaals of hoeden met je eigen haar. Deze accessoires kunnen niet alleen stijlvol zijn, maar ook comfort en bescherming bieden. Wij vinden deze oplossing erg belangrijk. Zo kun je jezelf zelfverzekerd voelen, zelfs tijdens een erg moeilijke periode.

Door je goed voor te bereiden en de juiste verwachtingen te hebben, kun je beter omgaan met de uitdagingen van chemotherapie en haaruitval. We staan klaar om je te ondersteunen met advies!

Ervaringen en voorbeelden
Lees meer
Onze contactgegevens

Bezoek atelier alleen op afspraak. Je hoeft niet van te voren bij ons in Amsterdam langs te komen om een eigen-haarband te laten maken.

Adresgegevens

Spaarndammerdijk 17h, 1013ZM, Amsterdam

Contactgegevens

Tel: 020 210 6027

WhatsApp: +31 621557763

E-mailadres: info@toupim.com