Het haar van Lisanne Spaander: de Toupim Eigen-haarband

Door: Marco Borsato, 31 mei 2016

Afgelopen week was de albumpresentatie van Lisanne Spaander. Ik ben zijlings betrokken geweest bij de totstandkoming van haar album omdat ik de eer kreeg de foto’s van o.a. de hoes te mogen maken.

Op ‘Mijn Strijd’ staat het bekende zelfgeschreven en beeldschone liedje ‘Vechtersbaas’ maar ook een aantal covers van songs die voor Lisanne een bepaalde betekenis hebben. Het is een kwetsbaar en sterk album geworden, heel bijzonder. Voor Lisanne kwam met haar album en de presentatie daarvan een droom uit!

Vragen over het speciale haarwerk

Lisanne heeft natuurlijk ook tijdens Symphonica in Rosso opgetreden en daar kon je al zien hoe haar haren na de chemo weer prachtig groeien.
Lisanne is sowieso een beeldschone jonge vrouw, maar met haar groeiende gezondheid en zelfvertrouwen straalt ze als nooit te voren. Na onze aanwezigheid bij het televisieprogramma RTL Late Night kwamen er meer en meer vragen bij me binnen over het speciale haarwerk dat Lisanne droeg tijdens en na de chemokuren. Graag wil ik jullie hier dan ook meer over vertellen zodat andere vrouwen en meisjes in dezelfde situatie hiermee misschien ook geholpen kunnen worden.

Wanneer je ziek wordt is dat natuurlijk al afschuwelijk, maar wanneer dit zichtbaar wordt omdat je je haar verliest, maakt dat het extra moeilijk. Vanaf dat moment ziet iedereen aan je dat je ziek bent en kun je eigenlijk nooit eens onbekommerd over straat zonder nagekeken te worden. Het dragen van een pruik is hier een oplossing voor maar deze heeft vaak ook een aantal nadelen. Ik kwam in contact met Sylvia Holstijn die het speciale haarwerk voor Lisanne heeft gemaakt en die al honderden meisjes en vrouwen gelukkig heeft weten te maken met een haarwerk van hun eigen haar. Zij doet dit onder de naam Toupim.

De Toupim Haar-band

Marco Borsato over ToupimEen Toupim Haar-band is simpel uitgelegd een mooie rand met haar aan een zachte haarband, onzichtbaar en onherkenbaar als ’haarwerk’. Het bijzondere hieraan is dat de Haar-band van het eigen haar kan worden gemaakt. Dat is in het geval van Lisanne ook gebeurd. Toen ze aan haar chemokuren begon en haar haar dreigde te verliezen, hebben ze het netjes afgeknipt. Zo kon ze door de Eigenhaar-band dus haar eigen haar blijven gebruiken. Lisanne droeg dit haarwerk met verschillende hippe mutsjes waardoor niemand haar herkende als patiënt en dat was voor haar heel fijn. Sylvia heeft de Eigenhaar-band zelf ontwikkeld nadat één van haar vriendinnen haar haren verloor door chemo en heeft er sindsdien honderden gemaakt. De Toupim Eigenhaar-band is een geregistreerd internationaal patent en inmiddels is het zelfs zo dat de Eigenhaar-band bij zorgverzekeraars een eigen categorie heeft. Hoofdbedekkingen zijn onderverdeeld in 3 categorieën: Pruik, pet, of Toupim Haar-band. De Haar-band kan ook gemaakt worden van kunsthaar, mocht het eigen haar niet geschikt zijn. Doordat het aan een zachte band bevestigd zit, kriebelt het nergens op je hoofd.

De Toupim Eigenhaar-band is volgens mij een bijzondere oplossing voor vrouwen en meisjes die liever geen pruik willen dragen maar hun eigen haren aan een band willen dragen, net als Lisanne dat bijna twee jaar deed. Omdat ik weet hoe belangrijk dit voor Lisanne was en omdat ik zelf heb kunnen zien hoe bijzonder mooi en hoe natuurlijk de Eigenhaar-band is wilde ik hier graag aandacht aan besteden. Haar is voor veel mensen zo belangrijk. Dus als dit artikel voor een aantal patiënten het leed van zo ziek zijn een heel klein beetje kan verzachten, is mijn opzet geslaagd!

Groetjes,

Marco

Bron: https://borsato.nl/goed-doen-nieuws/4471/het-haar-van-lisanne-spaander-de-toupim.html