Haarverlies door stress: wat je moet weten

Wanneer stress extreem of langdurig wordt, kan het negatieve effecten hebben, waaronder haarverlies. Dit komt zowel bij mannen als vrouwen voor. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken en symptomen van haarverlies door stress en delen we manieren om het aan te pakken.

Oorzaken van haarverlies door stress

Haarverlies door stress kan verschillende oorzaken hebben, waaronder emotionele stress die leidt tot fysieke veranderingen in je lichaam. Stress kan ook bestaande medische aandoeningen verergeren, zoals trichotillomanie, waarbij je de neiging hebt je eigen haar uit te trekken, of alopecia areata, waarbij je immuunsysteem de haarfollikels aanvalt.

Lichamelijke reacties op stress

De oorzaken achter haarverlies door stress zijn moeilijk, maar het kan te maken hebben met verhoogde niveaus van adrenaline en cortisol. Deze hormonen kunnen de talgklieren van je hoofdhuid beïnvloeden, wat resulteert in een overproductie van melkzuur dat de haargroei beperkt.

Een andere theorie is dat stress de bloedtoevoer naar minder essentiële lichaamsdelen, zoals je hoofdhuid, kan verminderen, waardoor er onvoldoende voedingsstoffen zijn om de haargroei te ondersteunen.

Symptomen van haarverlies door stress

De symptomen van haarverlies door stress kunnen verschillen van haar dat uitvalt tot een dunner wordende haardos. Je kunt ook last hebben van jeuk of een plakkerige hoofdhuid. Haarverlies door stress kan plotseling optreden, dus het is belangrijk om medisch advies na te gaan om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Herstel van haarverlies door stress

Gelukkig kan je haar terug groeien zodra de stress afneemt. Hoe korter de periode van extreme stress, hoe groter de kans dat je haar volledig herstelt. Bij sommigen begint het haar binnen enkele maanden weer te groeien, terwijl het bij anderen langer kan duren.