Brochure

Veelgestelde vragen

Vragen met betrekking tot mijn haar

Wat als ik kort haar heb?

Als je een mutsje op zet en er komt haar onderuit dan kunnen we over het algemeen een eigen-haarband voor je maken. We houden zo’n 10 cm. aan als minimale lengte. Als je ons een foto van je kapsel appt, beoordelen wij heel snel of we een eigen-haarband voor je kunnen maken. App je foto naar dit nummer en we laten je zo snel mogelijk weten of je haar genoeg lengte heeft.

Wat als ik heel dun of weinig haar heb?

Ook van dun of weinig haar kunnen we een eigen-haarband maken. We zullen dan hoogstwaarschijnlijk wel wat donorhaar moeten gebruiken. Het donorhaar gebruiken we dan puur ter “vulling”, zodat de eigen-haarband niet te iel wordt.

Wat als mijn haar al aan het uitvallen is?

Als je haar al aan het uitvallen is, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, dan kunnen we overleggen wat je het beste kunt doen.

Wat als ik mijn haar al kwijt ben?

We kunnen samen kijken of we je toch kunnen helpen. Als je contact met ons opneemt kunnen we dit bespreken.

Wat als ik alopecia heb?

We maken ook haarbanden voor mensen met alopecia. Soms van het eigen haar, soms van donorhaar dat de klant van een vriend of familielid gekregen heeft, soms van haar wat wij gedoneerd hebben gekregen. Neem contact met ons op om je situatie te bespreken, dan maken we samen een plan dat bij je situatie past.

Ik heb mijn haar geverfd, is dat een probleem?

Nee, dit is geen enkel probleem!

Voor wie?

Voor welke leeftijden is een eigen-haarband?

Een Toupim eigen-haarband is voor alle leeftijden. We hebben meisjes en vrouwen geholpen in de leeftijd van 3 – 86. Het is dus zeker niet alleen voor jongeren en ook niet alleen voor vrouwen met lang haar. We zijn trots dat het voor alle leeftijden geschikt is en van vrijwel alle haarlengten gemaakt kan worden. Bekijk hier voorbeelden van haarbanden die we gemaakt hebben.

Is het ook voor mannen?

Ja, we hebben ook mannen blij gemaakt met een haarband van hun eigen haar.

Is het ook voor kinderen?

Jazeker, een Toupim eigen-haarband is heel geschikt voor kinderen omdat het er zo natuurlijk uit ziet en heel gemakkelijk op en af te zetten is. Ook voor kinderen is het ideaal dat hij niet kriebelt of jeukt. We vinden het belangrijk dat ieder kind een Toupim eigen-haarband kan dragen en hebben hem daarom voor kinderen gratis gemaakt (we rekenen alleen het verzekerde bedrag).

Pruiken, mutsjes en hoeden

Ik wil graag een volledige pruik van eigen haar, kan dat?

We begrijpen dat je dat het liefst wilt, maar het is helaas niet mogelijk om een pruik van alleen je eigen haar te maken. Dit komt doordat je daarvoor het haar van 4 personen nodig zou hebben. Dat kan dus nooit alleen maar van je eigen haar. Met het haar van één hoofd kan je precies de rand haar maken die nodig is voor een eigen-haarband.

En het effect is echt bijzonder. Met een eigen-haarband in combinatie met een mutsje zie je jezelf in de spiegel. Weliswaar met een mutsje, maar wel echt helemaal jij. Je haar ruikt hetzelfde, je haar voelt hetzelfde. Het mutsje valt niet zo op, het is heel natuurlijk. Het geheel maakt dat het niet herkenbaar is als pruik, en dat maakt jou niet herkenbaar als patiënt.

Twijfel je, dan bieden we je de mogelijkheid toch te kiezen voor een eigen-haarband en het te ervaren.  Ben je niet 100% blij, retourneer dan je eigen-haarband onder onze tevredenheidsgarantie.

Waarom moet het altijd in combinatie met een muts of een hoedje?

Vanwege het benodigde volume aan haar is het niet mogelijk om een volledig dekkende pruik te maken van alleen je eigen haar (je zou het haar van 4 mensen nodig hebben voor een volledig dekkende pruik). Een mutsje maakt ook dat het onzichtbaar is dat het haar niet vast zit aan het hoofd. Het geheim zit onder het mutsje, en niemand kan dat zien. Het is niet herkenbaar als pruik, en dat maakt jou niet herkenbaar als patiënt.

Wat is het verschil met een pruik?
  1. Het grote verschil met een pruik is dat het jouw haar is. Het is altijd een 100% match. Dat effect bereik je niet met een pruik van synthetisch haar of pruik van andermans echt haar.

Onlangs kwam een man de eigen-haarband van z’n vrouw ophalen en hij vatte de kern goed samen: “we hebben een hele dure pruik gekocht, hij is echt mooi geworden, maar ondanks dat iedereen zegt dat hij goed staat, vindt de belangrijkste persoon dat niet: mijn vrouw. Als ze in de spiegel kijkt, ziet ze niet zichzelf, maar iemand met een pruik op haar hoofd. Vandaar dat we nu een eigen-haarband nemen, zodat ze zichzelf weer herkent”.

 

Daarnaast zijn er ook nog een aantal belangrijke praktische voordelen:

– een eigen-haarband kriebelt of jeukt niet op de (gevoelige) hoofdhuid

– hij is minder warm

– hij is gemakkelijk op te zetten

– hij is heel comfortabel door de zachte haarband

– hij schuift niet als het eigen haar weer begint te groeien

 

Een nadeel ten opzichte van een pruik is natuurlijk dat een haar-band niet volledig dekkend is, maar dat je hem altijd in combinatie met een mutsje, pet, hoed of sjaaltje draagt. De ervaring van onze klanten is dat je daar best snel aan went zo gauw je geaccepteerd hebt dat je toch iets moet met het rot-feit dat je haar uit gaat vallen. Je zal toch iets op je hoofd gaan dragen om de kaalheid te bedekken. Het eerste dat je waarschijnlijk zal pakken is een mutsje.

In het geval dat je toch niet blij bent met de eigen-haarband kun je hem altijd retourneren onder onze tevredenheidsgarantie. Ons belangrijkste doel is dat jij blij bent met je eigen-haarband.

Wat als ik normaal nooit een mutsje draag?

Niet iedereen is gewend mutsjes of hoeden te dragen en het kan wat onlogisch voelen om voor een oplossing te kiezen waarbij dat wel moet. Als je straks helemaal geen haar meer hebt, is dat waarschijnlijk toch het eerste dat je zal pakken. En het bijzondere is, dat als je in de spiegel kijkt en je eigen haar op zet, dat meteen vertrouwd voelt en je er weer 100% als jezelf uitziet. Ook met een mutsje. Dat heb je met geen enkele andere oplossing, hoe mooi gemaakt ook. En dat is volgens onze klanten het grote verschil.

Het knippen

Wanneer moet ik het afknippen en waarom is dat het beste moment?

We raden aan het haar 1 week na de eerste chemo af te knippen, omdat het haar dan nog steeds in goede conditie is en het nog niet uitvalt. Je mag het ook eerder afknippen, maar dat is niet nodig. 1 week na de eerste chemo is het net iets minder moeilijk om het in éen keer kort te knippen, omdat je weet dat het nu al snel helemaal zal uitvallen. De tijd tussen het afknippen en het daadwerkelijk uitvallen van het kort geknipte haar maak je op deze manier het kortst.

Moet ik langskomen?

Nee, dat hoeft zeker niet (maar mag natuurlijk wel als je dat zelf graag wilt). Eén van de voordelen van een eigen-haarband is dat je alles vanuit huis kunt regelen. Op basis van foto’s kunnen wij een perfecte eigen-haarband voor je maken. We leveren over de hele wereld en hebben zelfs tot in Australië vrouwen en meisjes heel blij gemaakt met hun eigen haar.

Hoe werkt het afknippen?
  1. Je kunt je haar thuis afknippen met je familie of een vriend(in). Als je liever hebt dat je eigen kapper het doet, dan kan dat natuurlijk ook. Het is ook mogelijk je haar bij ons in het atelier te knippen of iemand van Toupim naar je huis te laten komen om het daar voor je te knippen. Alles is dus mogelijk. Waar jij je maar het beste bij voelt.

 

Als je zelf knipt dan zijn dit de te nemen stappen. Volg de instructies precies op zodat wij de mooist mogelijke eigen-haarband voor je kunnen maken.

– Eerst was je je haar 2 keer op de dag van het knippen en dan föhn je het droog of laat je het haar goed drogen. Doe er geen stylingsproducten in, maar laat het zoals het is (dus ook geen mooie slag in föhnen of straighten).

– Vervolgens verdeel je al je haar in 15-30 staartjes. Het is heel belangrijk de staartjes dicht tegen de hoofdhuid met een elastiekje af te binden (zo’n 2-3 cm van de hoofdhuid). Vervolgens knip je het staartje op circa 1 cm van de hoofdhuid af.

– Na het knippen fatsoeneer je het haar met een tondeuse. Dus zeker niet kaal scheren, maar fatsoeneren. Je houdt dus nog steeds een laagje haar over van ongeveer 1 cm.

NB: het advies vanuit het ziekenhuis is dit laagje rustig te laten uitvallen, niet alsnog kaalscheren als het uitvallen begint. Er moet iets kunnen uitvallen, anders kan je kleine wondjes krijgen.

– Nu meten: volg de meetinstructies nauwgezet op.

– Bind vervolgens alle staartjes (inclusief de elastiekjes) bovenaan samen. Doe ze daarna in een stevig zakje en doe het zakje dan in een stevige (bubbeltjes) envelop en stuur het geheel aangetekend naar Toupim. De sluiting van de enveloppe graag extra dichtplakken, het is toch goud! Zorg dat je naam en adres op een papier bij het haar zitten, zodat we weten van wie het komt. Buiten op de enveloppe ook altijd jouw adres en postcode.

 

Zorg er altijd voor dat je het Toupim formulier ingevuld hebt voordat je begint te knippen. Dit formulier legt stap voor stap en met gebruik van video’s uit wat je precies moet doen en waar je je haar naar toe moet sturen. Niet zo maar beginnen te knippen dus! Je hebt maar 1 kans om het goed te doen.

Kan ik het ook in een bobline knippen?

Helaas werkt dat niet. Om de mooist mogelijke eigen-haarband te kunnen maken hebben we al het haar in zijn volle lengte nodig, ook als je lang haar hebt. Het (hele belangrijke) volume zit dicht bij je hoofdhuid. Neem altijd eerst contact op met Toupim, dan kunnen we aan de hand van jouw foto’s heel gericht advies geven.

De kapster zegt dat ik heel lang haar heb dus dat het niet ultrakort hoeft?

Helaas werkt het niet zo. Om de mooist mogelijke eigen-haarband te kunnen maken hebben we al het haar in zijn volle lengte nodig, ook als je lang haar hebt. Het (hele belangrijke) volume zit dicht bij je hoofdhuid. Neem altijd eerst contact op met Toupim, dan kunnen we aan de hand van jouw foto’s heel gericht advies geven.

De verpleegkundige zei dat ik het pas na de 2e kuur hoef te knippen?

Soms zegt de verpleegkundige dat het haar pas uitvalt na de tweede kuur. Moet ik het dus echt 7 dagen na de eerste chemokuur knippen? Ja, onze ervaring is dat het haar uitvalt uit als gevolg van de eerste kuur. Wacht dus niet te lang. Anders kunnen we geen eigen-haarband meer maken.

Levertijd, kosten en verzekering

Hoe zit het met de verzekering?

Alle verzekeraars van Nederland vergoeden een Toupim eigen-haarband tegen dezelfde voorwaarden als een pruik. Als je aanvullend verzekerd bent, dan kan dit bedrag hoger zijn. Wil je weten wat de vergoeding bij jouw verzekering is, klik dan hier.

Als, door wat voor reden dan ook, je eigen-haarband toch niet vergoed wordt, dan krijg je van ons het bedrag van de basisverzekering als korting.

Maak je hier dus absoluut geen zorgen over.

Hoeveel kost een Toupim eigen-haarband?

De prijs van de Toupim eigen-haarband start bij €995,  waarvan alle verzekeraars een deel  vergoeden. Er zijn 3 pakketten: Basic, Complete en Fast & Carefree. Voor kinderen is het Basic pakket gratis. De prijzen voor de pakketten zijn hier te vinden. Bekijk hier hoeveel jouw (aanvullende) verzekering vergoedt.

Wat als een Toupim eigen-haarband te duur voor me is?

We proberen de eigen-haarband financieel zo toegankelijk mogelijk te houden. Vandaar dat we sinds 2021 de prijs niet meer verhoogd hebben. De verzekeraar vergoedt een gedeelte (check hier hoeveel), maar dan nog kan een eigen-haarband een te grote uitgave voor je zijn.

Als je het traject achter de rug hebt, en de haarband is nog in goede staat, dan kan je gebruik maken van “de retour-service”. Je retourneert je haarband, wij knappen hem op en proberen iemand die het haar al verloren heeft er blij mee te maken. Daarvoor geven we je als dank €100.

Per saldo kost een Basic eigen-haarband dan €995 minus €465 (de minimale vergoeding van de verzekeraar in 2024) minus €100 (retourservice) = €430. Ook dit kan natuurlijk teveel zijn. Neem dan contact met op ons, dan bespreken we hoe we je evt. nog tegemoet kunnen komen. Bijvoorbeeld door je in termijnen te laten betalen. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen helpen, dus we gaan sowieso ons best voor je doen een manier te vinden om het haalbaar te maken.

Er wordt gezegd dat het heel lang duurt voordat hij klaar is?

Nee hoor, de eigen-haarband maken we binnen 48 uur tot maximaal 18 dagen afhankelijk van het gekozen pakket.

Er wordt gezegd dat het niet kan van Europees haar, of van haar dat al chemo gehad heeft?

Echt wel 😊. We hebben ruim 15 jaar ervaring en hebben al duizenden eigen-haarbanden gemaakt, van alle soorten haar, en ook van haar waar al een chemokuur overheen gegaan is. Als je nauwgezet het advies opvolgt (knippen 1 week na de eerste chemo) kunnen we ook voor jou een prachtige eigen-haarband maken. Bekijk hier video’s van vrouwen en meisjes die we blij hebben gemaakt met een eigen-haarband.

Hoe onderhoud en behandel ik mijn eigen-haarband? Hoe lang gaat hij mee?

Hoe zit het met het wassen en het onderhoud?

Een eigen-haarband is eenvoudig te onderhouden. Het haar wordt nu niet meer vet van de hoofdhuid, plus je slaapt er niet mee. Daarom hoeft hij niet vaak gewassen te worden, misschien maar eens in de 2 of 3 maanden. Je wast het haar met je eigen vertrouwde shampoo.  De band zelf kun je met zeep wassen. De hardcopy gebruiksaanwijzing ontvang je bij de levering. De eigen-haarband behoeft verder geen onderhoud (zoals bij veel pruiken). Je hoeft hem niet op een kop te bewaren bijvoorbeeld. Je kan hem gewoon neerleggen op een tafel, of in een zakje aan een stoelleuning hangen.

Kan ik mijn haar föhnen of stylen?

Je kunt je haar gewoon föhnen zoals je gewend bent. Je kan ook met een stijl- of krultang het haar voorzichtig stylen, zoals je dat normaal gesproken ook doet.

Kan ik ermee sporten/ zwemmen?

Een Toupim eigen-haarband is geschikt om mee te sporten of zwemmen. Het is niet erg als hij nat wordt. Wel duurt het wat langer voordat de haar-rand goed droog zal zijn.

Hoe lang gaat de haarband mee?

Je eigen-haarband gaat gemakkelijk 1,5 – 2 jaar mee. Het is vooral de stof van de haarband die mogelijk wat minder wordt, die kunnen we als het nodig is vervangen. We garanderen sowieso dat de haarband minstens 1 jaar mee gaat.

Als ik hem niet meer draag, kan ik er dan iemand anders blij mee maken?

Als je je eigen-haarband niet meer gebruikt, en hij is volgens jou nog in redelijke staat, dan kun je er voor kiezen om hem terug te sturen naar Toupim. We knappen hem op en proberen er iemand anders blij mee te maken. Als bedankje voor het terugsturen geven we je €100 retour voor je haarband. Neem contact met ons op als je je eigen- haarband wil retourneren.

Tevredenheidsgarantie

Wat als ik toch niet blij ben met het resultaat?

Het enige dat wij willen is dat jij blij bent met het resultaat. Ben je dat niet, dan maak je gebruik van de Tevredenheidsgarantie en stuur je je eigen-haarband terug. Hopelijk kunnen wij er dan iemand anders blij mee maken.