Brochure

Home » Kennisbank » Bij welke chemo ontstaat haaruitval?

Bij welke chemo ontstaat haaruitval?

Wanneer je te maken krijgt met chemotherapie, komen er vaak veel vragen en zorgen naar boven. Eén van de meest gestelde vragen is: “Bij welke chemo krijg je haaruitval?” In deze blogpost nemen we je mee door de verschillende types chemotherapie en leggen we uit bij welke behandelingen je haaruitval kunt verwachten en bij welke niet.

Wel of geen haaruitval? 

Veel soorten chemotherapie, ook wel cytostatica genoemd, kunnen haaruitval veroorzaken. De mate waarin dit optreedt, hangt af van het type cytostatica en de dosering. 

Haaruitval begint meestal twee tot drie weken na de eerste toediening van de chemotherapie en kan leiden tot geleidelijk dunner wordend haar, bros en futloos haar, of zelfs volledige kaalheid. Het is belangrijk om te weten dat niet alle chemotherapieën leiden tot haaruitval.

Chemotherapieën die haaruitval veroorzaken

  1. Alkylatoren: Deze medicijnen, zoals cyclofosfamide en ifosfamide, worden vaak gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Ze zijn zeer effectief, maar hebben een hoge kans op haaruitval.
  2. Anthracyclines: Bekende voorbeelden zijn doxorubicine en epirubicine. Deze krachtige chemotherapieën staan bekend om hun bijwerkingen, waaronder haaruitval.
  3. Taxanen: Paclitaxel en docetaxel vallen in deze categorie. Ze worden veel gebruikt bij borstkanker en andere solide tumoren en zijn bekend om het veroorzaken van haaruitval.

Chemotherapieën zonder haaruitval

  1. Antimetabolieten: Methotrexaat en 5-fluorouracil zijn voorbeelden van deze groep. Ze worden gebruikt bij verschillende kankers en hebben meestal minder invloed op het haar.
  2. Platinum-gebaseerde medicijnen: Cisplatine en carboplatine kunnen haaruitval veroorzaken, maar in mindere mate dan de eerder genoemde categorieën.
  3. Vinca-alkaloïden: Vincristine en vinblastine veroorzaken zelden volledige haaruitval, hoewel dunner wordend haar mogelijk is.

Haaruitval treedt meestal op bij het hoofdhaar, maar ook baard, snor, wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar kunnen uitvallen. Haaruitval is over het algemeen tijdelijk en het groeit meestal terug na de laatste kuur. 

De terugkomende haren kunnen echter anders zijn dan voor de behandeling, bijvoorbeeld met meer slag of krullen, dikker of wat grijzer. Het is belangrijk om hierover met je arts of verpleegkundige te praten om te weten wat je kunt verwachten en welke preventieve maatregelen mogelijk zijn, zoals hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie.

Waarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval?

Chemotherapie richt zich op snel delende cellen in je lichaam, zoals kankercellen. Helaas vallen ook de cellen in je haarzakjes onder deze snel delende cellen. Hierdoor kan de behandeling de haarzakjes beschadigen. Zo ontstaat haaruitval.

Tijdens chemotherapie ontstaan er zwakke plekken in het haarwortelzakje. Deze zwakke plekken komen na twee tot drie weken boven de hoofdhuid uit en breken af. Dit proces kan leiden tot geleidelijk dunner wordend haar of kaalheid. Haaruitval begint meestal twee tot drie weken na de eerste toediening van de chemotherapie. Soms kan je haar dan ook pijn doen.

Haaruitval is meestal tijdelijk. Het haar blijft groeien, maar omdat het telkens weer afbreekt tijdens de chemotherapie, merk je dit vaak niet. Na de laatste kuur zie je meestal vier tot zes weken later nieuwe haargroei, gemiddeld 1 tot 1,5 cm per maand. 

Het terugkerende haar kan anders zijn dan voor de behandeling, bijvoorbeeld dikker, dunner, met meer slag of krullen, of wat grijzer. Deze veranderingen kunnen na zes tot negen maanden weer normaliseren, maar soms zijn ze blijvend.

Tips: hoe ga je om met haaruitval?

Haaruitval is een ingrijpende bijwerking. Deze tips maken het draagzamer:

  • Voorbereiding: overweeg om je haar korter te knippen voordat de behandeling begint. Dit kan de overgang minder schokkend maken en maakt de uiteindelijke haaruitval minder dramatisch.
  • Haarbanden: deze kunnen een stijlvolle en comfortabele manier zijn om haarverlies te bedekken. Wij maken zachte, comfortabele haarbanden die speciaal ontworpen zijn om stijlvol te zijn en comfort te bieden aan mensen die te maken hebben met haaruitval door chemotherapie.
  • Praten met een professional: een kapper of haarwerkspecialist kan advies geven over haarstukken en andere opties. Ze kunnen je helpen een stijl te vinden die bij je past en je zelfvertrouwen versterkt.

Emotionele ondersteuning

Haaruitval heeft niet alleen fysieke gevolgen, maar het kan ook emotioneel zwaar zijn. Het verlies van haar kan invloed hebben op je zelfvertrouwen. Daarom raden we emotionele ondersteuning aan tijdens deze periode.

Praten met bijvoorbeeld een psycholoog kan helpen om je gevoelens te verwerken en copingstrategieën te ontwikkelen. Door je emoties te erkennen en actief ondersteuning te zoeken, kun je beter omgaan met de uitdagingen die haaruitval met zich meebrengt.

Ervaringen met haaruitval

Bij haarverlies de allerfijnste oplossing die er bestaat!

Wat een fijn gevoel dat je dankzij de Toupim haarband weer een beetje jezelf kunt zijn! Na het noodgedwongen afknippen van mijn haar is er door Toupim heel snel een geweldige haarband van gemaakt. Wat een ontzettend fijne ervaring om dat waardevolle pakketje retour te krijgen en het gevoel te krijgen dat je ‘jezelf’ weer kunt zijn! Ik lijk weer op mezelf, dat is zoveel waard! Het voelt als een waar kunstwerkje om je haar op deze manier weer te kunnen dragen! De allerfijnste oplossing in deze zware tijd!

Lianne, 1/12/2024

Geweldig!

Het contact met Toupim of het nu via telefoon, mail of app ging was altijd heel hartelijk. Goede informatie werd gegeven, waardoor toen de haren begonnen uit te vallen, ik direct wist wat te doen. Mijn eigen kapster heeft de haren toen afgeknipt en het voelde alsof ik mijn haren redde. Twee weken later had ik mijn haren weer terug en voelde me echt weer Hanny!

Hanny, 7/26/2024

Hoe kun je je voorbereiden?

Het is belangrijk om open te praten met je oncoloog over de mogelijke bijwerkingen van je specifieke chemotherapie. Zij kunnen je informeren over wat je kunt verwachten en eventuele maatregelen die je kunt nemen. Sommige patiënten kiezen ervoor om een 'cold cap' te gebruiken tijdens de chemotherapie, een methode die de bloedtoevoer naar de haarzakjes vermindert en zo haaruitval kan beperken.

Ga je voor de Toupim-haarband? We raden aan om je haar een week na de eerste chemokuur af te knippen, omdat het dan nog steeds in goede conditie is en nog niet begint uit te vallen. Het haar eerder afknippen mag ook, maar dat is niet noodzakelijk. 

Na één week is het iets minder moeilijk om je haar in één keer kort te knippen, omdat je weet dat het snel volledig zal uitvallen. Op deze manier verkort je de tijd tussen het afknippen en het daadwerkelijke uitvallen van het kortgeknipte haar.

Het begrijpen van bij welke chemotherapie je haaruitval kunt krijgen, helpt je beter voorbereid te zijn op wat komen gaat. Niet alle behandelingen hebben dezelfde bijwerkingen, en er zijn opties om haaruitval te beheersen en ermee om te gaan.